top of page

Usein kysyttyä

Tälle sivulle olemme koonneet vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin talomallejamme koskien. Mikäli sinulla arveluttaa jokin olkielementteihin liittyvä asia, löydät vastaukset Ecococonin -sivulta.

Saanko talon valmistalopakettina?

Model-X -toimitus tehdään valitsemallasi toimituspaketilla. Kuitenkin sinun on itse hulehdittava tuotteiden "Asiakkaan tehtävät" -kohdassa mainituista asioista mukaan lukien rakentajat. Toimitamme materiaalit ja tarvikkeet.

2

Miksi Model-X on Suomen ekologisin talomallisto?

Model-X ekologisuus koostuu monen asian summasta. Pääasiallinen rakennusmateriaali, energian tekoälyoptimointi, älykäs kodinohjausjärjestelmä ja muut ratkaisut on viritetty minimoimaan rakentamisen ja asumisen ympäristövaikutuksia. + materiaalit ovat lähes täysin kierrätettäviä.

3

Miksi taloihin kannattaa tehdä energiavirtojen optimointi joka kerta?

Jokaisella rakennuspaikalla on ainutlaatuinen ympäristö. Pohjoisuus, etäisyys rannikkoon, maaperä ja muut tekijät ovat aina yksilöllisiä. Jotta jokaiseen taloon saadaan energia- ja kustannustehokkain kokonaisratkaisu, se on tehtävä joka kerta uudelleen. Energiavirtojen optimointi tehdään aina siihen sijaintiin, johon rakennus on tarkoitus rakentaa. Näin asiakas tietää varmasti tehneensä oikeat energiaratkaisut, jotka säästävät rahaa koko rakennuksen elinkaaren ajan.

4

Voinko tehdä muutoksia taloon?

Pieniä muutoksia on mahdollista tehdä. Asiakas voi valita pintamateriaalit, kodinkoneet ja kalusteet, mikäli ne kuuluvat valittuun toimitukseen. Suurten, rakenteisiin vaikuttavien muutosten kohdalla huomataan herkästi, että itse asiassa suunnitellaan jo uutta taloa. Halutessaan asiakas saa kaikki haluamansa muutokset, mutta hän myös maksaa muutoksista tulevat kustannukset täysimääräisesti.

5

Kuinka paljon älykäs kodinohjausjärjestelmä maksaa perinteistä sähköjärjestelmää enemmän?

Tähän vaikuttaa tietenkin talon koko ja valitut laitteet/toiminnallisudet. Yleisesti voidaan arvioida, että älyjärjestelmä maksaa sataneliöisen talon kohdalla pari tuhatta euroa perinteistä järjestelmää enemmän. Se kuitenkin säästää energiaa tuoden säästöjä asumisen aikana. Pitkässä juoksussa perinteinen järjestelmä on kalliimpi.

6

Voiko Model-X:ää saada ilman älykästä kodinohjausta?

Voi saada, jos tilaa Nikkaripaketin, Nikkari+ tai Säältä suojaan toimituksen. Silloin ostaja saa itse suunnitella minkä tahansa sähköjärjestelmän. Kokonaispakettiin kuuluu sähkösuunnitelma, joka on tehty KNX -järjestelmää ajatellen. Älykäs kodinohjaus pienentää asumisen päästöjä minimoimalla energian tarpeen. Sen asentaminen vähentää kaapelointia ja tarvittavien laitteiden määrää, eli säästää maapallon vähäisiä resursseja. Se tarjoaa asiakkaillemme asumiseen korkeampaa laatua ja helppoutta, sekä huolehtii talon terveydestä. Asiakkaan on parasta vain totutella parhaaseen asumisen kokemukseen.

7

Voiko Model-X:ää saada ilman aurinkopaneeleita?

Voi. Aurinkoenergiajärjestelmät ovat tarkoitettu pienentämään asumisen kuluja hyödyntämällä ilmaista aurinkoenergiaa. Aivan joka paikkaan ei silti ole järkevää aurinkopaneeleita laittaa. Jos talo rakennetaan esimerkiksi puiden keskelle, eikä aurinkoista paikkaa ole, ei kannata myöskään paneeleita laittaa. Suosittelemme hankkimaan paneelit osana talokauppaa, koska silloin saat juuri valitsemaasi taloon räätälöidyn järjestelmän.

8

Millä Model-X lämmitetään?

Model-X lämmitys on osa tekoälyoptimointia. Joissakin paikoissa paras vaihtoehto voi olla maalämpö, toisessa taas ilmalämpö tai aurinko. Jos on saatavilla kaukolämpöä, sekin voi jossain tapauksissa olla paras vaihtoehto. Me emme anna hihavakioita, tai arvaa parasta vaihtoehtoa, vaan laskemme ja etsimme tekoälyn avulla sen ainoan parhaan vaihtoehdon. Mikäli et halua tekoälyoptimointia, lämmitysjärjestelmä on suunniteltava erikseen.

9

Miksi Model-X -taloissa ei ole saunaa?

Suomi on saunakansaa. Sen mekin tiedämme. Mutta sauna ei sovi Suomen ekologisimpaan taloon, koska se lisää energian tarvetta. Lisäksi sauna on suurimman osan ajasta tyhjillään. Mikäli kuitenkin välttämättä saunan haluat, suosittelemme kysymään myyjältämme pihasauna -ratkaisua. 

10

Miten toimin, jos haluan keskustella talon tilaamisesta?

Helpoin tie on laittaa yhteydenottopyyntö tämän sivuston jokaisen sivun alareunassa olevan lomakkeen kautta. Voit myös laittaa sähköpostia osoitteeseen myynti@olkitalo.fi ja edustajamme ottaa sinuun yhteyttä.

11

Palaako olkitalo helposti?

Ei pala. Olkitalojen rakentamisessa käytettävä olkielementti on yksi Suomen paloturvallisimmista materiaaleista ja sillä on Suomen korkein paloluokitus REI120. Se ei poista sitä mahdollisuutta, että huonekalut tai ulkoverhous syttyisi palamaan. Palon syttyessä älykäs talotekniikka hälyttää nopeasti apua, vaikka et itse olisi kotona.

Muutetaan maailma yhdessä

Kuten ei elefanttiakaan voi syödä kokonaisena, ei myöskään maailman muuttaminen tapahdu yhdellä teolla. Tekemällä hyviä valintoja voimme käynnistää lumipalloefektin, jonka vaikutus on suuri. Tule mukaan laittamaan lumipalloa liikkeelle ja tilaa ekologisin vaihtoehto meiltä.

bottom of page